Bez kategorii

PODPROGRAM 2016 – efekty

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Stowarzyszenie Rozwoju

PODPROGRAM 2016 – efekty

  1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Podkarpackim Bankiem Żywności.
  2. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach, do których trafiły takie produkty jak: makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
  3. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 438 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 18,83503 ton żywności;
    • 2295 paczek żywnościowych;
    • 0 posiłków;
  5. W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy łącznie w 3 warsztatach edukacyjnych, w których wzięły udział 82 osoby.
  6. Rodzaje warsztatów:
  • Żywieniowe – 1 spotkań dla 39. uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkań dla 43 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników.

Ponadto zrealizowaliśmy w ramach POPŻ Podprogram 2016 następujące działania towarzyszące niefinansowane:

– udzielano 3 razy porady oraz wsparcie psychologiczne dla 9 osób,

– przeprowadzono 3 pogadanki motywujące do poszukiwania pracy, podniesienia własnej samooceny, w których uczestniczyło 80 osób.